Hvis du kommer over noe som likner bjørneskit, oppfordrer Rovdata deg til å ta med deg en bit og levere inn. I tillegg til å bidra til økt kunnskap om bjørnebestanden, kan du også få utbetalt en dusør.
Foto: Paul Eric Aspholm
Sentralt i kartlegging av bjørnebestand
Rovdata er ansvarlig for bestandsovervåkinga av de store rovdyrene i Norge. En viktig del av datagrunnlaget for bestandsregistrering av bjørn, er DNA-analyser fra skit- og hårprøver som folk sender inn. I fjor ble det påvist minst 160 brunbjørner i Norge ved hjelp av denne metoden.
Derfor oppfordres du, som ferdes utenfor allfarvei, til å ha øynene med deg og gjøre en liten ekstra innsats dersom du oppdager interessant skit på din ferd.
Hvordan ta skitprøve
Ta en liten bit fra ytterkanten av skiten (ikke i kjernen) og legg i en ren plastpose. Merk posen med dato, funnsted (gjerne med kartreferanse) og ditt navn. Oppbevar prøven kjølig (frys ned om mulig) fram til du får overlevert den til Statens naturoppsyn.
Detaljert instruksjon for innsamling av DNA finner du her:
Hårprøver
Hårprøver kan også brukes til å finne DNA. Dersom du kommer over hårdotter i tilkytning til bjørneskit eller andre spor i terrenget som tyder på at bjørnen har vært innom, så kan også disse sendes inn. Legg hårene i en konvolutt, eventuelt en plastpose, og lever til nærmeste rovviltkontakt/naturoppsyn hos SNO. Er det bare ett eller noen få hår, kan det være nødvendig å tape dem fast i emballasjen så de ikke forsvinner.
Dusør
Du kan få 1 500 kroner for årets første innleverte DNA-prøve som dokumenterer et tidligere kjent individ av bjørn. For første innleverte DNA-prøve som dokumenterer et tidligere ukjent individ av bjørn, utbetales 3 500 kroner. Dusørene er skattepliktige.
Instruksjonsplakat
Rovdata har laget egen plakat med instruksjoner for innsamling av bjørneskit. Du kan også bidra ved å henge opp denne plakaten på steder der det kan tenkes å være nyttig.
Comentarios