HVA GJØR NRFI?
Hvert år søker prosjekt Næring og rovvilt i Finnmark FKT-tilskudd til gjennomføring av forebyggende og konfliktdempende tiltak i Finnmark. Styringsgruppa definerer hvilket fokus prosjektet skal ha fra år til år.
For 2022 har vi fått midler til fem forskjellige tiltak. I tillegg deltar vi på noen prosjekter i regi av NIBIO og bistår Statsforvalteren i prosessen med revidering av forvaltningsplan for rovvilt.
I samarbeid med NIBIO og Stabbursnes Naturhus og Museum arrangerer vi årlig rovviltskole for elever fra landbruksskolene i Finnmark. Rovviltskolen arrangeres på NIBIO Svanhovd og inkluderer både praktisk og teoretisk undervisning om rovdyrs biologi, forvaltning og forskning.
Blant målene er å gi framtidens bønder og reindriftsutøvere kjennskap til forvaltning og forskning relatert til rovvilt og konflikten rovdyr - beitedyr - samfunn.
I år, som i fjor, skal vi bistå NIBIO med utsetting og røkting av bjørnehårfeller i Karasjok. Formålet med dette prosjektet er å skaffe bedre oversikt over bjørneindividene i området.
KURS I KADAVEROBDUKSJON
Kunnskap om korrekt kadaverobduksjon kan utgjøre forskjellen mellom hvorvidt et kadaver blir dokumentert rovviltdrept eller ikke. Derfor er NRFi gjerne behjelpelig med å arrangere kurs i kadaverobduksjon for reindriftsutøvere og sauebønder som ønsker å heve kompetansen på området. Slike kurs instrueres av personell fra Statens naturoppsyn.
STØTTE TIL GJENNOMFØRING AV JEGERPRØVEN
Hvis du driver med rein eller sau og ønsker å ta jegerprøven, så kan du søke om å få dekt inntil 3000 kroner i den forbindelse. Ordningen er en del av vår innsats for å stimulere til økt uttak av jerv gjennom ordinær jakt. Det er åpent for søknad gjennom hele året eller til midlene er brukt opp.
TRENING AV BJØRNEHUND I TACKÅSEN
I samarbeid med Statens naturoppsyn arrangerer vi årlig bjørnehundtrening i Sverige. Gjennom prosjektet får utvalgte ekvipasjer støtte til å reise til Tackåsen for å trene hund på bjørn med sendere. Dette skal bidra til å opprettholde den lokale kapasiteten til å ta ut jerv i skadefelling.
SKADEFELLINGSKURS
Hvert år arrangerer vi skadefellingskurs for Finnmarks skadefellingslag. Årets kurs fant sted i Neiden 19. - 22. mai. Hovedinstruktør var Eivind Lurås fra Jakt- og fiskesenteret.
Forvaltninga er helt avhengig av gode skadefellingslag for å holde rovviltbestandene på bestandsmålene og avverge akutte skadesituasjoner når fellingstillatelse gis. Derfor er det et sentralt oppdrag for Næring og rovvilt i Finnmark å opprettholde og videreutvikle de lokale skadefellingslagene, samt jobbe for rekruttering av nye jegere. Skadefellingskursene er en sentral del av dette arbeidet.
STIMULERINGSTILTAK JERV
Tidligere har vi blant annet brukt disse midlene til å arrangere fagsamlinger og innkjøp av utstyr til jervejegere i Finnmark. Det er foreløpig ikke avgjort hvordan de øremerkede pengene skal anvendes i år, og vi tar gjerne imot innspill dersom du skulle ha gode ideer.
OPPRETTHOLD AV BJØRNEHUND
For å bidra til å beholde en erfaren ekvipasje med lokalkunnskap til skadefelling av bjørn, søker vi årlig om tilskudd til hundeeier på vegne av Porsanger skadefellingslag. I år ble det bevilget 10 000 kroner til dette formålet.
Penger som tildeles Arena rovvilt brukes til å samle beitenæring og forvaltning for dialog og kunnskapsutveksling. I år er dette tiltaket nedprioritert til fordel for forvaltningsplanarbeidet, som også i stor grad vil dreie seg om liknende aktivitet. Vi planlegger å gjenoppta aktiviteten i Arena rovvilt i 2023.
Ta gjerne kontakt dersom du ønsker mer informasjon om prosjektene, er en aktør som ønsker samarbeid, eller om du har innspill til vårt arbeid.